MENÜ
Kemencerakók
Hagyomány és képzelet ! A hagyományt mi adjuk, a többi Önön múlik.

Tel: +36 30 211 2856 vagy +36 70 328 5181

Hozzávalók 4 személyre:

Annyi db csirkecomb, vagy mell, vagy szárny, amennyi a család, barátok kapacitása ( A recept 8 db combra szól, a többit ehhez viszonyítjuk)

1 nagy fej vöröshagyma 

4-5 gerezd fokhagyma

1/2 liter kefír

1dl étolaj

1 liter házi paradicsomlé (a sűrűbbikből, savó nélkül)

só,bors,majoranna lestyán,rozmaring,köménymag,kakukkfű,zsálya,bazsalikom,( ami nincs vagy nem szeretjük az egyszerűen kimarad) a legjobb ha minden zöld, de a szárítottal sincs semmi baj.

1/2 liter sör a sütéshez

A kiválasztott csirkehúst, (lehet vegyesen is), bedörzsöljük sóval, őrölt borssal, köménymaggal,egy mély tálba tesszük, majd a többi hozzávalót pépesre turmixoljuk, (a mazohisták reszelhetik is, és nyugodtan kóstoljuk meg  nem mérgező), és a tálba helyezett csirkehúsokkal összekeverjük. Lefedjük, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk pácolódni. Másnap a pácból kivett húsokat, egy tűzálló tálba, szorosan, bőrös részükkel felfelé elrendezzük, és leöntjük annyi sörrel, hogy a húsokat 3/4 részig ellepje, És a felfűtött kemencében, ( 200 fokos sütőben 40-45perc),megsütjük lefedni nem kell, mire a sör elpárolog a hús puha ropogósra sül.  Ez biztos. Arra vigyázzunk ne száradjon ki.

 Köret:

Burgonya: A megsúrolt krumplit hajában megfőzzük, majd cikkekre vágjuk (steak burgonya) Tepsibe lerakjuk majd a visszamaradt páclét ráöntve megsütjük ( maradjon szaftos)

Tészta: A Félig megfőzött tésztát , páclével összekeverve, egy tűzálló tálba öntve reszelt sajttal, bőven megszórjuk, majd ,készre sütjük.

Jöhet még friss saláta ,sültkrumpli, rösztike, krokett.

Kemenczés Jó Étvágyat!

 

 

Hírek

  • Józseffalva - Sárospatak
    2015-02-26 11:08:10

    Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek,  más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje  pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.

    Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!

Szavazás

Milyen kemencét szeretnél
Hagyományost, ami kiválóan működik
Ami elfér a kertemben
Divatosat
Mindegy úgyis c!sak a szomszédok miatt kell
Asztali nézet