Hozzávalók 4 személyre:
Annyi db csirkecomb, vagy mell, vagy szárny, amennyi a család, barátok kapacitása ( A recept 8 db combra szól, a többit ehhez viszonyítjuk)
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1/2 liter kefír
1dl étolaj
1 liter házi paradicsomlé (a sűrűbbikből, savó nélkül)
só,bors,majoranna lestyán,rozmaring,köménymag,kakukkfű,zsálya,bazsalikom,( ami nincs vagy nem szeretjük az egyszerűen kimarad) a legjobb ha minden zöld, de a szárítottal sincs semmi baj.
1/2 liter sör a sütéshez
A kiválasztott csirkehúst, (lehet vegyesen is), bedörzsöljük sóval, őrölt borssal, köménymaggal,egy mély tálba tesszük, majd a többi hozzávalót pépesre turmixoljuk, (a mazohisták reszelhetik is, és nyugodtan kóstoljuk meg nem mérgező), és a tálba helyezett csirkehúsokkal összekeverjük. Lefedjük, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk pácolódni. Másnap a pácból kivett húsokat, egy tűzálló tálba, szorosan, bőrös részükkel felfelé elrendezzük, és leöntjük annyi sörrel, hogy a húsokat 3/4 részig ellepje, És a felfűtött kemencében, ( 200 fokos sütőben 40-45perc),megsütjük lefedni nem kell, mire a sör elpárolog a hús puha ropogósra sül. Ez biztos. Arra vigyázzunk ne száradjon ki.
Köret:
Burgonya: A megsúrolt krumplit hajában megfőzzük, majd cikkekre vágjuk (steak burgonya) Tepsibe lerakjuk majd a visszamaradt páclét ráöntve megsütjük ( maradjon szaftos)
Tészta: A Félig megfőzött tésztát , páclével összekeverve, egy tűzálló tálba öntve reszelt sajttal, bőven megszórjuk, majd ,készre sütjük.
Jöhet még friss saláta ,sültkrumpli, rösztike, krokett.
Kemenczés Jó Étvágyat!
Hírek
Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek, más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.
Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!
Szavazás