Kenyér: Hozzávalók, elkészítés:
1kg kenyérliszt (Bl 80-as) ha nincs jó a sima is Bl 55
3dkg friss élesztő
kb.5,5-6dl 40fokos víz
1e.k.só
3e.k. étolaj
1 teáskanál cukor (esetleg helyette méz, juhar szirup)
A lisztet a dagasztótálba szitálom, és a közepébe egy mélyedést készítek a kezemmel, belemorzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot, ráöntöm a meleg vizet,elkeverem egy kis liszttel (gyors kovászt készítek) . Letakarom egy tiszta konyharuhával ésmeleg helyen kb. 40 perc alatt felfuttatom. Mikor megkelt ,(a liszt megrepedezett a tetején) belecsurgatom az olajat megszórom a sóval, és elkezdem dagasztani. Ha túl kemény lenne a tészta még egy kis vizet rakok hozzá, eleinte ragad a kezünkhöz de ez idővel megváltozik, a tészta kisimul, és elválik a kezünktől. Na én ekkor szoktam abba hagyni, és hagyom dolgozni a tésztát. Duplájára kelesztem. Ez volt az első kelesztés. Most kiborítom deszkára,és óvatosan hogy a gázbuborékok benne maradjanak mégegyszer átgyúrom, (ez inkább hajtogatás mint gyömöszkölés, lsd. leveles pogácsa:-). Formázom, a tetejét tetszés szerin bevágom, és meleg helyen jöhet a második kelesztés. A kemence fűtését úgy kell időzíteni,hogy mire vége a második növekedésnek, kellően meleg legyen.( kb 250 fokcelsius. ) Szórjunk a sütőtér aljára egy csipet lisztet, és ha lassan barnul meg akkor megfelelő, de előtte húzzuk ki a parazsat, hamut. A tésztánk akkor jó ha ujjunkkal megnyomva rugalmas és nem ereszt le, esik össze. A sütőtérbe helyezzünk egy lábasba vizet hogy gőz képződjön ami elősegíti a kenyerünk sülését. A bevetés előtt még kenjük meg vizzel, aztán bevele! És jöhet a várakozás kb 50perc -1 óra. Fontos: a tévőt ne felejtsük el betámasztani, Tilos leselkedni! Aztán ha letelt az idő, nézzük meg mit alkottunk. Ha minden o.k. akkor ettől szebbet.
Nem kell megijedni ha egy picit jobban, megsül, barnul, netán megég, a beltartalom a lényeg.
Nagyon fontos szabály, bárhogy sikerült - Ezt mi így akartuk!- Csak határozottan, meggyőzően!
Sütőben is süthető, 240 fokon.
Hírek
Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek, más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.
Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!
Szavazás