MENÜ
Kemencerakók
Hagyomány és képzelet ! A hagyományt mi adjuk, a többi Önön múlik.

Tel: +36 30 211 2856 vagy +36 70 328 5181

                                        Hozzávalók:

50dkg kenyérliszt (Bl80)

20dkg Fehér rozsliszt

1 k.k. cukor

2 t.k. só

1/2 csomag porélesztő (ha egy kis segítséggel a kenyérsütő dagasztását használjuk)

1/2 csomag frisss ha mi dagasztjuk.

4 e.k. vaj,vagy  margarin,vagy olaj(secko jedno)

3,5 dltej

1 tojás

mag a szóráshoz ,el is maradhat (szezám,len napraforgó,tök)

Elkészítés: hagyományos módon.:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés  cukrozott tejben. Közben a száraz anyagokat összekeverjük,majd hozzáadjuk az élesztőt, zsiradékot, tojást és jól kidolgozzuk a tésztát. (Gyúrjuk dagasztjuk gyömöszköljük csapkodjuk húzogatjuk, -népi erotika -kinek mi jön be). Dagasztás után hagyjuk duplájára kelni. Most már csak könnyedén átgyúrjuk, majd egyforma darabokra (kb.10dkg) osztjuk, Ha zsemlét készítünk  akkor kis golyókat formázunk, Ha kifliket, akkor kinyujtjuk korong formákra, zsírral vagy vajjal megkenjük a tetejét, és feltekerjük mint a bejglit. Kifli formára igazítjuk, majd egy fél óra pihentetés után 190-200 fokon pirosra sütjük .Ha valaki szereti megszórhatja magokkal is sütés előttMegsült Kiflik zsömlék

Kemencés Jó Étvágyat!

 

Hírek

  • Józseffalva - Sárospatak
    2015-02-26 11:08:10

    Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek,  más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje  pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.

    Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!

Szavazás

Milyen kemencét szeretnél
Hagyományost, ami kiválóan működik
Ami elfér a kertemben
Divatosat
Mindegy úgyis c!sak a szomszédok miatt kell
Asztali nézet