Hozzávalók:
50 dkg liszt (30-20 sima-rétes)
5 dkg friss élesztő
1 t.k. cukor
2 t.k. só
30 dkg túró
8-9 levél apróra vágott medvehagyma
3 e.k. zsír
2 db tojás
1 dl tej
3 e.k. tejföl
Továbbá 4 e.k. zsír a hajtogatáshoz ,1 db tojás a kenéshez
Elkészítés: A kétféle lisztet egy tálban összekeverem, a közepébe mélyedést készítek ebbe morzsolom az élesztőt, rászóróm a cukrot, és ráöntöm a meleg tejet. Betakarom egy kis liszttel, és felfuttatom. 5-10 perc. Ezután az összes hozávaló belekerül,jól átgyúrom, majd deszkára borítva folytatom a gyúrást. Nagyon lágy, picit ragadós tésztát kapok. meglisztezem és 1 cm vastagra nyújtom. A tetejét megkenem 2 kanál zsírral, és jöhet az első hajtogatás, mint a leveles tésztánál. 20 perc pihentetés után ismét nyújtás , kenés, hajtogatás. 20 percet pihen, most már a végjáték következik. 2 újjnyi vastagra nyújtás után, a tetejét késsel bekockázom, és kiszaggatom. Én szeretem a szép nagy pogikat. Tepsibe rakom, majd a felvert egész tojással megkenem. Mehet a kemencébe, 25-30 perc, ami ekkor már kb. 180-200 fokos, ez általában az utolsó sütni való. Hús, kenyér, pogi a mi sorrendünk. De ez mindenkinél változhat. Az eredmény meg magáért beszél:
Hírek
Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek, más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.
Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!
Szavazás