Hozzávalók:
2 kg tisztított puhára főzött pacal
2 db kisebb csülök
30-40 dkg kolozsvári szalonna
1 kg fejtett bab
2 szál sárgarépa
1 kis gumó zeller
1 üveg, paradicsom lé, legjobb a házi
3 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
Fűszerek (pirospaprika, só, bors, köménymag, babérlevél, majoranna, stb. kinek-kinek mi a Nambervan)
1 nagy csokor zöld fűszer a kertből. (lestány, kakukkfű, szurokfű, rozmaring, petrezselyem, csombor, meg ami van)
Vörös bor a szárazabbikból, Házi pálesz, Szóda (nem ásványvíz), Sör
Hát akkor fogjunk hozzá. gyújtsunk be a kemencébe, és mert minden recept úgy kezdődik hogy, először is, végy egy......... pálinkát. Főleg a kemence, vagy bogrács mellett. Tehát egy kupica.
Mikor ezzel készen vagyunk, felcsíkozzuk az előzőleg már puhára főzött pacalt, a főzőléből tegyünk félre egy befőttes üveggel, hátha pótolni kell a levet főzés közben. A szalonnát, a kicsontozott csülköt, a megtisztított zöldségeket, kockára vágjuk. A fokhagymát a zöldfűszerekkel összeaprítjuk, ez ad neki egy kis mediterrán jelleget.
Most jön az összeállítás, három eset lehetséges (azaz 4 de arról majd később)
1. Cserépedény: Itt én az alapot egy serpenyőben megcsinálom. A szalonnát zsirjára pirítom, hozzáadom a kockára vágott hagymát, paprikát, paradicsomot, (télen helyettesíthető lecsóval is) azaz pörköltalapot készítek.
2. Bogrács: Nem kell a serpenyő, viszont nem kemencés főzés. De, kemence híjján tökéletes. DE AZÉRT KELL EGY KEMENCE !
3.Öntöttvas edény: Optimális, mert minden készülhet benne és nem kell hőkiegyenlítés sem.
A 4.: Koccintunk a barátainkkal, azaz előre a medve bőréért(-re.) Azért egy kis harapnivaló nem árt, mondjuk ha már mediterrán akkor bruschetta, házi sonkával,sajttal, paradicsommal, friss bazsalikom levéllel ( már csorog a nyálam)
Bármelyiket választjuk, a dolgok ettől a pillanattól összemosódnak :-D. A cseráptálban, az alappal összekeverem a pacalt,csülköt, répát, zellert, sózzuk, borsozzuk, egy pici köménymag, elmorzsolt babérlevél, felöntöm a paradicsomlével, mehet még bele, 3dl vörösbor. JAJJ ! majd el felejtettem a piros úszók, 2-3 db. (szárított cseresznyepaprika). Mehet rá az edény teteje és állítsuk a kemence szájába.A tévő elé, amit előzőleg már kivettünk. A hőkigyenlítés miatt.
Most pedig dőljünk hátra beszélgessünk, néha rakjunk a tűzre, csak ne felejtsünk el kb.20-25 percenként fordítani az edényen. Mikor a cucc félfővésben van, (ezt onnan tudjuk hogy megkóstoljuk), beletesszük a fokhagymás zöldfűszereket, és a fejtett babot, összekeverjük, ha szükséges a levét pótoljuk, mehet vissza a helyére. Készrefőzzük. Arra nagyon vigyázzunk, hogy közben nehogy dehidratálódjunk. A végén sűrűnek kell lennie, mert nem levest főztünk. (sólet, chilisbab..)
Tipp:Az ínyencek, vagy akiknek nem elég kalória dús, a vége előtt tehetnek bele egy kis velőt is. A taljánok eszik tésztával is.
Mi csak úgy egyszerűen, friss, kemencében sült kenyérrel, ami megkel amig a pacal megfő, és mire ehetőre hűl, a kenyér is megsül.
Kemencés jó étvágyat!
Hírek
Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek, más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.
Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!
Szavazás