Hozzávalók:
1 zsenge tök (kb.1,5kg, ~10-12cm átmérő)
60 dkg kolbászhús (vagy darálthús, de akkor azt fűszerezni kell, ki-ki szájíze szerint)
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg hántolt köles
Kolozsvári szalonna vékonyra szeletelve (bacon)
2 dl tejföl
Sajt szeletek a tetejére
Elkészítés:
A tököt meghámozom, majd hüvelykújj szélességű szeleteket vágok belőle. Deszkára fektetem és a magokat egy pogácsa szaggatóval eltávolítom. Tulajdonképen gyűrűket csinálok. A kölest megfőzöm (mint a rizst, tarhonyát). A vöröshagymát apró kockákra vágom. Ezután összeállítom a tölteléket. A húst, a hagymát, a kölest, és a tejfölt összekeverem,(ha valaki szereti, tehet bele friiss, apróra vágott kaprot is,jól harmonizál a tökkel )és a kizsírozott tepsibe fektetett, megsózott, borsozott, tökgyűrűkbe halmozom. A tetejére jön a kolozsvári szalonna, és mehet, a már nem forró kemencébe (180-200 fok) Mire piros lesz a szalonna, megsül a tök is. Ekkor mehet rá a sajt, amit ízlés szerint ráolvasztok
Nincs más hátra ,Jó Étvágyat!
Változat vegáknak: a húst helyettesíthetem ( de minek), kockára vágott, párolt zöldségekkel. (pl.finomfőzelék) A többi ugyanaz.
Szezonban, -vagy szezonon kívül- készíthető cukkiniból is, isteni, könnyű nyári étel.
Hírek
Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek, más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.
Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!
Szavazás