MENÜ
Kemencerakók
Hagyomány és képzelet ! A hagyományt mi adjuk, a többi Önön múlik.

Tel: +36 30 211 2856 vagy +36 70 328 5181

Hozzávalók:

1 zsenge tök (kb.1,5kg, ~10-12cm átmérő) 

60 dkg kolbászhús (vagy darálthús, de akkor azt fűszerezni kell, ki-ki szájíze szerint)

1 kis fej vöröshagyma

10 dkg hántolt köles

Kolozsvári szalonna vékonyra szeletelve (bacon)

2 dl tejföl

Sajt szeletek a tetejére

Elkészítés:

A tököt meghámozom, majd hüvelykújj szélességű szeleteket vágok belőle. Deszkára fektetem és a magokat egy pogácsa szaggatóval eltávolítom. Tulajdonképen gyűrűket csinálok. A kölest megfőzöm (mint a rizst, tarhonyát). A vöröshagymát apró kockákra vágom. Ezután összeállítom a tölteléket. A húst, a hagymát, a kölest, és a tejfölt összekeverem,(ha valaki szereti, tehet bele friiss, apróra vágott kaprot is,jól harmonizál a tökkel )és a kizsírozott tepsibe fektetett, megsózott, borsozott, tökgyűrűkbe Kacsintás halmozom. A tetejére jön a kolozsvári szalonna, és mehet, a már nem forró kemencébe (180-200 fok) Mire piros lesz a szalonna, megsül a tök is. Ekkor mehet rá a sajt, amit ízlés szerint ráolvasztokNincs más hátra ,Jó Étvágyat!

Változat vegáknak: a húst helyettesíthetem ( de minekVigyor), kockára vágott, párolt zöldségekkel. (pl.finomfőzelék) A többi ugyanaz.

Szezonban, -vagy szezonon kívül- készíthető cukkiniból is, isteni, könnyű nyári étel.

Hírek

  • Józseffalva - Sárospatak
    2015-02-26 11:08:10

    Elkészült a Józseffalvai szabadkéményes konyha. A paraszti építészet anyagait felhasználva, a sváb gasztroértékeknek megfelelően kialakítva, és egy picit a mai használathoz igazítva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben nem igazán tudtunk minden igénynek megfelelni. Ha belegondolunk ez érthető is, hiszen egy közösségben ,( főleg amelyik ennyire kötődik a gyökereihez) minden embernek,  más , meghatározó emlékei vannak a kemencével kapcsolatban. Itt funkcionálisan minden elemnek üzemelnie kell, Viszont alapvető dolog volt hogy a füstképződést minimálisra csökkenntsük. Ami egy működő füstölő esetében,- be kell látnunk- kihívás. Ezt a tervezők zseniálisan megoldották, a füstzáró boltív hátra helyezésével. Így tulajdonképpen létrehoztunk egy "meleg" konyhát, és egy használható elkülönített ,füstölőt, ezáltal megvédve a tisztaszobát, a füst nagy részétől. A többi egység füstje  pedig a füsttérbe távozik, ahol akár egy külön füstképző nélkül is megoldható a későbbi hústartósítás.

    Összegzés képpen: Ez egy jó hangulatú, az idős emberek tanácsait munkánkba beépítő, nagy tapasztalatszerző, Kemencerakás volt!

Szavazás

Milyen kemencét szeretnél
Hagyományost, ami kiválóan működik
Ami elfér a kertemben
Divatosat
Mindegy úgyis c!sak a szomszédok miatt kell
Asztali nézet